31 Mayıs 2013 Cuma

(HAŞMET BİN ABBAS HZ.KÜLLİYATI.1720-1768)

MEHDİ,”İMAM İSKENDER ALİ MİHR HZ.” KİMDİR ? (HAŞMET BİN ABBAS HZ.KÜLLİYATI.1720-1768)

***“KAİNATIN TASARRUFU ELİNDE OLAN,PADİŞAHLAR PADİŞAHI,MEDHEDİLEN HUYLARA SAHİP,SULTAN,İSKENDER AS’IN DEVRİNDE;”KAİNAT ZÎNETLENMİŞTİR” (Süslenmiştir.)
*İSKENDER AS, YÜZÜ,HİDAYET GÜNEŞİ,ÖZÜ TAM DİRAYET,SÖZLERİ,HİTABETİ,SIRHAZİNELERİ (Ledünni ilmi) OLAN BİR TABİATA SAHİPTİR.

Şâhen-şeh-i mülk-i cihân İskender-i devr-i zamân
Ârâyiş-i kevn ü mekân sultân-ı mahmudü’ş-şiyem
((KAİNATIN TASARRUFU ELİNDE OLAN,PADİŞAHLAR PADİŞAHI,MEDHEDİLEN HUYLARA SAHİP,SULTAN,İSKENDER AS’IN DEVRİNDE;”KAİNAT ZÎNETLENMİŞTİR” (Süslenmiştir.))
Şems-i Hidâyet’dir yüzü bedr-i Dirâyet’dir özü
Lübb-i Belâgat’dır sözü hâkân-ı İskender-şiyem
((İSKENDER AS, YÜZÜ,HİDAYET GÜNEŞİ,ÖZÜ TAM DİRAYET,SÖZLERİ,HİTABETİ,SIRHAZİNELERİ (Ledünni ilmi) OLAN BİR TABİATA SAHİPTİR.))
Fülk-pîrâ-yı kerem sultân-ı mahmûdü’ş-şiyem
Lenger-endâz-ı himem hâkân-ı İskender-haşem
Tahtgâh-ı Âl-i Osmânın şeh-i feyz-âveri
Gösterir dünyâya resm-i dest-bürd-i Hayder’i(95.sayfa)
 (GEMİSİNİ HAZIRLAYAN,YÜCE OSMANLI BAŞKENTİNE DEMİRLEYEN,KEREM,SALTANAT HİMMETİYLE,HALKINI KORUMA,BOLLUK VE BEREKETLENDİRME MEZİYETLERİYLE,GÜÇLÜ KAHRAMANLIK HIRKASINI GİYEREK,BÜTÜN DÜNYAYA BUNLARI GÖSTEREN,”ŞAH İSKENDER AS)
Bırakmaz zevrak-ı sahbâyı elden rind-i deryâ-keş
Düşer gird-âb-ı keyfe gerdiş-i sâgar husûsunda
 (KALENDER BİR DENİZCİ DE OLSA “GİRDABA DÜŞÜP ZELİL OLMAK ENDİŞESİYLE”KAYIĞIN DÜMENİNİ BIRAKMAZ)
Dili âyîne etsin sûret-i ihsânına Haşmet
Nümâyiş dinlemem mir’ât-ı İskender husûsunda
((İSKENDER AS’IN GÖNÜL AYNASINDAN YANSIYAN “HAŞMETLİ İHSANI İLE” GÖNLÜMÜ AYNA ETMESİ  (Gönül gözümü açması) İÇİN;”ZAHİRİ GÖRÜNTÜLERE İTİBAR ETMEM.))
 Hayatı ve Eserleri:
İstanbul’da doğan Haşmet’in doğum yılı kesin olarak bilinmemektedir. Dîvânında en eski tarih kasidesi 1756 tarihini vermektedir. Ayrıca 1730-1754 yılları arasında tahtta bulunan I. Mahmuda bir kaside sunmuştur. Kasidelerindeki bazı ipuçlarına dayanarak erken yaşta şiir yazmaya başladığını söyleyebileceğimiz Haşmet, büyük bir ihtimalle XVIII. yüzyılın ilk çeyreğinde, daha iyimser bir tahminle 1720-30 yılları arasında doğmuş olmalıdır. Asıl adı Mehmet’tir. Yenişehirli Kazasker Abbâs Ebu’l-Hayr Efendi’nin oğlu olduğundan, “Abbâs Efendi-zâde sanıyla tanınmıştır. İlk eğitimini müderris ve molla olan babasından aldı. Daha sonra medreseye devâm etti ve bu eğitim sonucu Arap ve Fars dillerini, bu dillerin edebiyatlarını ileri düzeyde öğrendi. Şeyhülislâm Karahalilzâde Mehmet Said Efendi’ye sunduğu şiirleriyle kendisini kabul ettirdi. Mülâzım olduktan sonra çeşitli medreselerde müderrislik yaptı. Bursa’dayken, şehrin önde gelen sanatçı ve bilim adamlarını etrafında topladı. Bu mahfilin en sadık simâlarından biri, dîvânını tertip eden İmam-zâde Mehmed Said idi. Dîvâna yazdığı önsözde şâire yakınlığını, Bursa’nın önde gelenlerinin bir dîvân tertibi için yaptıkları ısrarları ve onun sporcu yönünü anlatır. …İstinye’de, Bursa, İzmir, Rodos gibi şehirlerde ikâmete memur edilen şâir, Milâdi 1768(Hicrî 1182) yılında Rodos’ta vefat etti. Orada Murad Reis Türbesi civarında medfundur. Şâirin evlenip evlenmediği, çocuğunun olup olmadığı, kaç yaşında vefat ettiği konularında mevcut kaynaklarda bilgi verilmemektedir.
kaynak:http://ekitap.kulturturizm.gov.tr/dosya/1-213630/h/girisvemetin.pdf